X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Hepatitis E: surowa wieprzowina głównym sprawcą zachorowań w UE

Konsumpcja surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego i wątroby jest najczęstszą przyczyną zapalenia wątroby typu E w UE.

12 lipiec 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ciągu ostatnich 10 lat u ludzi zgłoszono ponad 21 000 przypadków zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu E, przy czym odnotowano w sumie 10-krotny wzrost w tym okresie.

Rosina Girones, przewodnicząca grupy roboczej EFSA ds. Zapalenia wątroby typu E, powiedziała: "Nawet jeśli nie jest tak rozpowszechnione, jak inne choroby przenoszone przez żywność, zapalenie wątroby typu E jest coraz większym problemem w UE. W przeszłości ludzie uważali, że głównym źródłem zakażenia było picie skażonej wody podczas podróży poza UE. Teraz jednak wiemy, że głównym źródłem przenoszenia choroby w Europie jest pożywienie ".

Świnie domowe są głównym nośnikiem wirusowego zapalenia wątroby typu E w UE. Dziki mogą również transmitować wirusa, ale mięso z tych zwierząt jest mniej powszechne.

Eksperci z panelu ds. Zagrożeń biologicznych EFSA zalecają, aby państwa członkowskie zwiększyły świadomość zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z surowym i niedogotowanym mięsem wieprzowym oraz doradzały konsumentom solidne gotowanie mięsa wieprzowego. Zalecają także opracowanie odpowiednich metod wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu E w żywności.

Niniejsza opinia naukowa opiera się na poprzedniej opinii naukowej dotyczącej występowania i zwalczania wirusów pochodzenia żywnościowego opublikowanych w 2011 roku.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) opublikowało również dzisiaj raport na temat hepatitis E u ludzi , który ocenia metody testowania, diagnozowania i monitorowania oraz przegląda dostępne dane epidemiologiczne.

wtorek, 11 lipca, 2017/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji