Według raportu USDA, produkcja wieprzowiny w Hiszpanii może pozostać na niezmienionym poziomie 5 mln ton w 2022 r. ze względu na wyższe koszty produkcji, niższy popyt w Chinach i zmniejszoną krajową konsumpcję wieprzowiny. Przyszła ekspansja produkcji wieprzowiny będzie ograniczona, aby umożliwić gospodarstwom dostosowanie się do nowych wymogów UE w ramach strategii Zielonego Ładu.
USDA przewiduje, że pogłowie loch hodowlanych pozostanie na niezmienionym poziomie, głównie ze względu na wzrost kosztów paszy i zmniejszenie eksportu hiszpańskiej wieprzowiny do Chin.
W 2022 r. Hiszpania prawdopodobnie odnotuje dalszy spadek popytu na wieprzowinę w Chinach. W związku z tym spodziewana jest zmiana kierunku przepływu hiszpańskiej wieprzowiny z Chin do UE i powrót do poprzednich wzorców eksportu hiszpańskiej wieprzowiny, w których około 60% trafiało do UE, a 40% na rynki pozaunijne.
11 luty, 2022/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov