Według raportu USDA powołującego się na oficjalne dane z Hiszpanii, zarówno całkowita liczba ubitych świń, jak i produkcja mięsa wieprzowego wzrosła o 3% od stycznia do października 2021 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Wystąpiła również tendencja wzrostowa masy tusz. USDA powołała się również na dane Eurostatu pokazujące, że hiszpańskie pogłowie świń osiągnęło rekordową liczbę 32,796 mln świń w 2021 r., co stanowi wzrost o 5% w porównaniu z poprzednim rokiem, podczas gdy stado loch wzrosło o 1%, do 2,635 mln macior.
Hiszpański sektor wieprzowiny miał trudności z utrzymaniem rentowności ekonomicznej w 2021 r. ze względu na wzrost kosztów produkcji, głównie pasz, energii elektrycznej i kosztów pracy, które nie zostały przeniesione na cenę wieprzowiny.
Hiszpania jest eksporterem netto mięsa wieprzowego, wysyłając ponad połowę swojej krajowej produkcji wieprzowiny. Od stycznia do listopada 2021 r. całkowita wielkość dostaw hiszpańskiej wieprzowiny wzrosła o 5% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. ze względu na wzrost do UE i Chin, głównego odbiorcy wieprzowiny w Hiszpanii, szczególnie w pierwszym półroczu 2021 r. Jednak od lipca do listopada 2021 r. eksport hiszpańskiej wieprzowiny do Chin znacznie spadł o 42% z powodu zmniejszonego popytu na wieprzowinę w Chinach. Inne azjatyckie rynki hiszpańskiej wieprzowiny, Ameryki Północnej i Chile rozwijały się dobrze w 2021 r., ale nie zrównoważyły strat spowodowanych zmniejszonym popytem w Chinach od lipca 2021 r.
11 luty, 2022/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov