X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Hiszpania nadal jest wiodącym producentem mieszanek paszowych w Europie

Hiszpańska produkcja przemysłowa mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w 2021 roku pozostała na podobnym poziomie jak rok wcześniej. W 2022 roku spodziewany jest spadek w tym zakresie.

26 lipiec 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Hiszpańska produkcja przemysłowa mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w ubiegłym roku wyniosła 25 675 000 ton, co jest wielkością praktycznie zbliżoną do roku 2020, kiedy to w Hiszpanii wyprodukowano 25 352 373 ton mieszanek. To jedna z danych podanych w publikacji "Statistical Markets" wydanej przez Hiszpańską Konfederację Producentów Mieszanek Paszowych dla Zwierząt (CESFAC).

Prognoza na rok 2022 jest jednak bardziej negatywna, ponieważ przewiduje się, że przemysłowo zostanie wyprodukowanych 24 680 000 ton mieszanek paszowych dla zwierząt hodowlanych, co oznaczałoby spadek o około 4%. W porównaniu z produkcją europejską spodziewany jest spadek o około 3%.

Hiszpania nadal jest wiodącym europejskim producentem przemysłowych mieszanek paszowych, wyprzedzając Niemcy, które w 2021 roku wyprodukowały 22 211 000 ton oraz Francję (20 604 000 ton). Według wspólnot autonomicznych, Katalonia jest głównym producentem pasz, z ponad 8 mln ton, a następnie Aragón i Castilla y León, oba przekraczają 5 mln wyprodukowanych ton .

Według gatunków, trzoda chlewna jest głównym konsumentem paszy w Hiszpanii, a następnie bydło i drób.

Hiszpańska produkcja pasz według gatunków w 2020 r. (t). Źródło: MAPA.
Hiszpańska produkcja pasz według gatunków w 2020 r. (t). Źródło: MAPA.

13 lipca, 2022/ CESFAC/ Hiszpania

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły