Hiszpania i Chiny podpisały nowy protokół eksportowy w celu zwiększenia rynku wieprzowiny w kraju azjatyckim. Hiszpański minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności Luis Planas oraz minister Generalnej Administracji Celnej Chin Sun Meijun podpisali dokument w ramach oficjalnej podróży prezydenta rządu do Chin.
Rozszerzy on listę dozwolonych produktów eksportowanych z Hiszpanii. W rzeczywistości pierwszym hiszpańskim produktem eksportowanym do Chin była wieprzowina. W 2024 r. eksport tego produktu do kraju azjatyckiego osiągnął 571 mln euro. Chociaż od 2020 r., kiedy osiągnął rekordowy poziom, odnotowano tendencję spadkową, stanowi on 31% sprzedaży Hiszpanii do tego kraju. Protokół będzie obowiązywał przez okres pięciu lat i będzie automatycznie odnawiany na równe i kolejne okresy: Nowy protokół zwiększający eksport wieprzowiny do Chin

11 kwietnia 2025 r./ MAPA/ Hiszpania.
https://www.mapa.gob.es/