Produkcja mięsa w Hiszpanii w pierwszym trymestrze 2019 r. osiągnęła 1 905 740 ton, co oznacza wzrost o 5,4% w stosunku do tego samego okresu w 2018 r., kiedy wyprodukowano 1 808 197 ton.
Z ogólnej liczby 1 269 595 ton to mięso wieprzowe, co oznacza wzrost o 3,47% w stosunku do 2018 r., a następnie drób, z 432 565 tonami i wołowiny, z 160 876 tonami.
Jeśli chodzi o liczbę zwierząt poddanych ubojowi oraz w konkretnym przypadku świń, między styczniem a marcem 2019 r. dokonano uboju łącznie 14 208 389 sztuk, co oznacza wzrost o 4,09% w porównaniu z tym samym okresem w 2018 r. (13 650 271 sztuk). Katalonia nadal jest głównym regionem produkującym, z rzeźniami ubjającymi 5 810 412 sztuk następnie Kastylii i Leon, z 2 210 781 sztuk i Aragonią, z 2070 498 sztuk.
czerwiec 2019/ Statistics-MAPA/ Hiszpania.
https://www.mapa.gob.es