X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Hiszpania: Raport Inspekcji dotyczący dobrostanu w rzeźniach

Generalnie wnioski na temat systemu kontroli urzędowych w celu zapewnienia realizacji wymogów przez podmioty były pozytywne.

7 maj 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Raport ten opisuje wyniki audytu Biura Żywności i Weterynarii w Hiszpanii przeprowadzonego od 1 do 10 kwietnia 2014 r. w celu oceny skuteczności kontroli w zapewnieniu zwierzętom oszczędzania zbędnego bólu, strachu i cierpienia podczas ich uśmiercania i działań powiązanych.

Wnioski na temat systemu kontroli urzędowych w celu zapewnienia realizacji wymogów były pozytywne zarówno dla rzeźniach pozyskujących czerwonego mięso, choć są pewne niedociągnięcia związane ze szkoleniami i wydawaniem świadectw kwalifikacji przez pracowników ubojni i nieodpowiednie sposoby krępowania w boksach dla bydła.  Kontrole w ubojniach wykazały niedociągnięcia z wymaganiami rozporządzenia (WE) nr 1099/2009. Dużym problemem był transport bydła w złej kondycji do rzeźni. Kary za ten proceder nie są wystarczająco odstraszające.  Raport zawiera szereg zaleceń dla władz hiszpańskich w celu rozwiązania stwierdzonych braków.

środa 22 kwietnia, 2015/ FVO/ UE.

http://ec.europa.eu/food/fvo

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów