Raport ten opisuje wyniki audytu Biura Żywności i Weterynarii w Hiszpanii przeprowadzonego od 1 do 10 kwietnia 2014 r. w celu oceny skuteczności kontroli w zapewnieniu zwierzętom oszczędzania zbędnego bólu, strachu i cierpienia podczas ich uśmiercania i działań powiązanych.
Wnioski na temat systemu kontroli urzędowych w celu zapewnienia realizacji wymogów były pozytywne zarówno dla rzeźniach pozyskujących czerwonego mięso, choć są pewne niedociągnięcia związane ze szkoleniami i wydawaniem świadectw kwalifikacji przez pracowników ubojni i nieodpowiednie sposoby krępowania w boksach dla bydła. Kontrole w ubojniach wykazały niedociągnięcia z wymaganiami rozporządzenia (WE) nr 1099/2009. Dużym problemem był transport bydła w złej kondycji do rzeźni. Kary za ten proceder nie są wystarczająco odstraszające. Raport zawiera szereg zaleceń dla władz hiszpańskich w celu rozwiązania stwierdzonych braków.
środa 22 kwietnia, 2015/ FVO/ UE.
http://ec.europa.eu/food/fvo