Według hiszpańskich oficjalnych danych, w 2020 r. całkowita liczba ubitych świń wzrosła o 6% w porównaniu z 2019 r. do 56 mln zwierząt. Ponadto hiszpańska produkcja wieprzowiny wzrosła o 7,8% do 5 mln ton, co stanowi kolejny rekordowy poziom. Wzrost ten wynikał głównie z silnego importu żywych świń przeznaczonych do uboju (głównie z Holandii, Francji, Portugalii i Danii) w ostatnim kwartale 2020 r., ponieważ kraje te przekierowały swój eksport żywych świń na ubój z północnych rzeźni UE z powodu ognisk ASF na tych obszarach. Wieprzowina z tych importowanych świń została wykorzystana przez sektor przetwórczy do krajowej konsumpcji wieprzowiny. Sektor spodziewa się zmniejszenia importu żywych świń w latach 2021 i 2022, powracając do uboju wyłącznie świń krajowych.
Dane Eurostatu za grudzień 2020 r. pokazują, że hiszpańskie pogłowie świń osiągnęło kolejny rekordowy poziom 32,8 mln sztuk, co stanowi wzrost o 5% w porównaniu z rokiem poprzednim. Populacja hiszpańskich loch również wzrosła o 2,2% do 2,635 mln loch i według sektora oczekuje się, że w 2022 roku również nieznacznie wzrośnie. Według przedstawicieli branży, hiszpańska produkcja wieprzowiny może nadal rosnąć w 2021 r., choć w mniejszym tempie ze względu na zmniejszony popyt z Chin. Chiński popyt na hiszpańską wieprzowinę w pierwszym półroczu 2021 r. był nadal tak silny jak w 2020 r., ale od połowy czerwca 2021 r. hiszpański eksport wieprzowiny do Chin odnotował spadek, ponieważ popyt w Chinach zmniejszył się.
Kontakty branżowe pozostały ostrożne w prognozach na rok 2022 w wyniku niepewności na obecnym rynku wieprzowiny. Z tego powodu hiszpańska produkcja wieprzowiny (na poziomie około pięciu milionów ton) i eksport mogą pozostać na niezmienionym poziomie. Przyszłe ekspansje w produkcji wieprzowiny będą również ograniczone, aby wspomóc zmniejszenie emisji azotu i gazów cieplarnianych (GHG) gospodarstwa poprzez dostosowanie ich instalacji, receptur paszowych i zarządzania obornikiem. Działania te mają na celu poprawę hiszpańskiego sektora trzody chlewnej w zakresie zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt w ramach unijnej strategii Zielonego Ładu.
Hiszpania jest eksporterem netto wieprzowiny i eksportuje 55% swojej całkowitej produkcji wieprzowiny. Według Trade Data Monitor, LLC w 2020 r. całkowity eksport hiszpańskiej wieprzowiny wzrósł o 21,5% do 2,7 mln ton metrycznych (MMT) CWE, o wartości 7,2 mld USD. Wzrost ten był głównie napędzany przez 60% skok w eksporcie do krajów spoza UE (1,6 MMT), wysyłanych głównie do Chin, co stanowiło 31,5% całkowitego eksportu wieprzowiny z UE do Chin. Hiszpański eksport wieprzowiny do Chin wzrósł o 136% do 1,2 MMT i został wyceniony na prawie 3 miliardy dolarów. Udział Hiszpanii w chińskim rynku wieprzowiny również wzrósł do 44,6% i nadal była ona głównym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński. W 2020 r. po raz pierwszy hiszpański eksport wieprzowiny na rynki pozaunijne przewyższył eksport do UE-27, który stanowił tylko 40% globalnego eksportu wieprzowiny z Hiszpanii.
Oznacza to, że hiszpański eksport wieprzowiny do Azji, głównie do Chin, podlega wahaniom. W 2020 r. hiszpańskie wysyłki wieprzowiny do Japonii, Korei Południowej, Wielkiej Brytanii, Filipin, Hongkongu, Tajwanu i na inne rynki azjatyckie zmniejszyły się z powodu pandemii, ale w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2021 r. wzrosły, zwłaszcza eksport na Filipiny, Tajwan, do Wietnamu i Kanady. Ameryka Łacińska jest również ważnym miejscem przeznaczenia dla hiszpańskiego eksportu wieprzowiny. Hiszpańscy eksporterzy wieprzowiny kontynuują dywersyfikację rynków jako alternatywę dla Chin. W 2021 roku hiszpańska branża wieprzowiny spodziewa się stabilności eksportu do krajów spoza UE, głównie z powodu niepewności na rynku chińskim, ponieważ popyt na wieprzowinę w Chinach może się zmniejszyć.
5 października, 2021/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/