Kontekst ogólny
- Szacuje się, że światowa produkcja wieprzowiny w 2024 r. będzie o 1% niższa od październikowej prognozy ze względu na niższą produkcję oczekiwaną w Chinach, Unii Europejskiej i Brazylii.
- Oczekuje się, że produkcja w Chinach spadnie, biorąc pod uwagę utrzymujący się słaby popyt, który zniechęca do ekspansji produkcji krajowej.
- Ciągłe regulacje i zmiany preferencji konsumentów były czynnikami stojącymi za obniżeniem prognoz dla Unii Europejskiej.
- Szacuje się, że produkcja w Brazylii będzie niższa niż przewidywano w październiku, ponieważ import z Chin, głównego rynku zbytu, nadal słabnie.
- Produkcja w Stanach Zjednoczonych praktycznie się nie zmieniła, ponieważ spadek liczby prosiąt został zrównoważony wzrostem liczby świń na miot.
- Światowy eksport wieprzowiny na 2024 r. został obniżony o 2% w stosunku do październikowej prognozy, ponieważ Unia Europejska, Stany Zjednoczone i Brazylia w coraz większym stopniu konkurują w związku ze spadkiem importu do Chin.
- Chociaż eksport z USA pozostaje silny na wielu głównych rynkach, w tym w Meksyku i Kanadzie, przewiduje się, że całkowity eksport spadnie ze względu na słaby popyt importowy z Japonii i Chin.
- Oczekuje się, że eksport z Wielkiej Brytanii również spadnie ze względu na malejący popyt ze strony Unii Europejskiej.
Globalne dane szacunkowe
Przewiduje się, że
- światowa produkcja wieprzowiny w 2024 r. osiągnie 114,2 mln ton (Mt), co stanowi spadek o 0,9% w porównaniu z całkowitą produkcją w 2023 r. (115,2 Mt)
- globalny eksport w tym roku wzrośnie o 1.8% w porównaniu do 2023 r., z 10.0 Mt do 10.2
- import powinien osiągnąć wolumen 9,7 mln ton w 2024 r., co stanowi wzrost o 5,4% w porównaniu z rokiem poprzednim (9,2 mln ton)
- konsumpcja pozorna spadnie o 0,6%, z 114,5 do 113,8 mln ton
Główni producenci
- Szacuje się, że Chiny, które będą odpowiadać za 48,4% światowej produkcji, wyprodukują 55,2 Mt wieprzowiny, co stanowi 3% spadek w porównaniu do 2023 roku. Szacuje się, że import wieprzowiny wzrośnie o 16,9%, osiągając 2,3 mln ton, a produkcja Unii Europejskiej spadnie o 0,7% do 20,7 Mt, podczas gdy jej eksport pozostanie na tym samym poziomie co w 2023 r. (3,1 Mt). Import szacuje się na 100 000 ton, co stanowi spadek o 4,8% w porównaniu z rokiem poprzednim.
- Stany Zjednoczone zwiększą swoją produkcję o 2,4% do 12,7 Mt, a eksport wzrośnie o 1,5% do 3,1 Mt.
- Japonia pozostanie drugim wiodącym importerem wieprzowiny na świecie z 1.5 Mt, co oznacza wzrost o 2.1%.
- Brazylia zwiększy wielkość produkcji o 4.5%, osiągając 4.7 Mt. Oczekuje się również eksportu 1.5 Mt, co oznaczałoby wzrost o 6.1% w porównaniu do 2023 roku.
- Meksyk zwiększy swoją produkcję o 1,9%, osiągając około 1,6 Mt. Meksyk utrzymałby swoją pozycję trzeciego największego importera na świecie i pierwszego w Ameryce Łacińskiej z łączną wielkością 1,3 Mt, utrzymując wielkość importu osiągniętą w 2023 roku.
- Produkcja Kanady spadnie o 2,4%, konsolidując 2 Mt w 2024 r., Podczas gdy jej eksport wzrośnie o 0,8% do 1,3 Mt.
- Produkcja Wietnamu wzrośnie o 5%, z 3,5 Mt w 2023 r. do 3,7 Mt w tym roku, podczas gdy jego import wzrośnie o 4,7%, osiągając 112 000 ton.
- Oczekuje się, że Rosja zwiększy swoją produkcję o 1,3%, osiągając 4 Mt.
333 Ameryka Łacińska na podstawie danych USDA/Stany Zjednoczone.
https://apps.fas.usda.gov/