X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Hodowla świń na świecie: aktualizacja szacunków USDA na lata 2023 i 2024

W swoim najnowszym raporcie "Livestock and Poultry: World Markets and Trade" z 12 stycznia USDA przeliczył dane końcowe na 2023 r. i szacunki na 2024 r., prognozując spadek światowej produkcji wieprzowiny w tym roku, ze względu na niższą produkcję w Chinach, Unii Europejskiej i Brazylii.

19 styczeń 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Kontekst ogólny

  • Szacuje się, że światowa produkcja wieprzowiny w 2024 r. będzie o 1% niższa od październikowej prognozy ze względu na niższą produkcję oczekiwaną w Chinach, Unii Europejskiej i Brazylii.
  • Oczekuje się, że produkcja w Chinach spadnie, biorąc pod uwagę utrzymujący się słaby popyt, który zniechęca do ekspansji produkcji krajowej.
  • Ciągłe regulacje i zmiany preferencji konsumentów były czynnikami stojącymi za obniżeniem prognoz dla Unii Europejskiej.
  • Szacuje się, że produkcja w Brazylii będzie niższa niż przewidywano w październiku, ponieważ import z Chin, głównego rynku zbytu, nadal słabnie.
  • Produkcja w Stanach Zjednoczonych praktycznie się nie zmieniła, ponieważ spadek liczby prosiąt został zrównoważony wzrostem liczby świń na miot.
  • Światowy eksport wieprzowiny na 2024 r. został obniżony o 2% w stosunku do październikowej prognozy, ponieważ Unia Europejska, Stany Zjednoczone i Brazylia w coraz większym stopniu konkurują w związku ze spadkiem importu do Chin.
  • Chociaż eksport z USA pozostaje silny na wielu głównych rynkach, w tym w Meksyku i Kanadzie, przewiduje się, że całkowity eksport spadnie ze względu na słaby popyt importowy z Japonii i Chin.
  • Oczekuje się, że eksport z Wielkiej Brytanii również spadnie ze względu na malejący popyt ze strony Unii Europejskiej.

Globalne dane szacunkowe

Przewiduje się, że

  • światowa produkcja wieprzowiny w 2024 r. osiągnie 114,2 mln ton (Mt), co stanowi spadek o 0,9% w porównaniu z całkowitą produkcją w 2023 r. (115,2 Mt)
  • globalny eksport w tym roku wzrośnie o 1.8% w porównaniu do 2023 r., z 10.0 Mt do 10.2
  • import powinien osiągnąć wolumen 9,7 mln ton w 2024 r., co stanowi wzrost o 5,4% w porównaniu z rokiem poprzednim (9,2 mln ton)
  • konsumpcja pozorna spadnie o 0,6%, z 114,5 do 113,8 mln ton

Główni producenci

  • Szacuje się, że Chiny, które będą odpowiadać za 48,4% światowej produkcji, wyprodukują 55,2 Mt wieprzowiny, co stanowi 3% spadek w porównaniu do 2023 roku. Szacuje się, że import wieprzowiny wzrośnie o 16,9%, osiągając 2,3 mln ton, a produkcja Unii Europejskiej spadnie o 0,7% do 20,7 Mt, podczas gdy jej eksport pozostanie na tym samym poziomie co w 2023 r. (3,1 Mt). Import szacuje się na 100 000 ton, co stanowi spadek o 4,8% w porównaniu z rokiem poprzednim.
  • Stany Zjednoczone zwiększą swoją produkcję o 2,4% do 12,7 Mt, a eksport wzrośnie o 1,5% do 3,1 Mt.
  • Japonia pozostanie drugim wiodącym importerem wieprzowiny na świecie z 1.5 Mt, co oznacza wzrost o 2.1%.
  • Brazylia zwiększy wielkość produkcji o 4.5%, osiągając 4.7 Mt. Oczekuje się również eksportu 1.5 Mt, co oznaczałoby wzrost o 6.1% w porównaniu do 2023 roku.
  • Meksyk zwiększy swoją produkcję o 1,9%, osiągając około 1,6 Mt. Meksyk utrzymałby swoją pozycję trzeciego największego importera na świecie i pierwszego w Ameryce Łacińskiej z łączną wielkością 1,3 Mt, utrzymując wielkość importu osiągniętą w 2023 roku.
  • Produkcja Kanady spadnie o 2,4%, konsolidując 2 Mt w 2024 r., Podczas gdy jej eksport wzrośnie o 0,8% do 1,3 Mt.
  • Produkcja Wietnamu wzrośnie o 5%, z 3,5 Mt w 2023 r. do 3,7 Mt w tym roku, podczas gdy jego import wzrośnie o 4,7%, osiągając 112 000 ton.
  • Oczekuje się, że Rosja zwiększy swoją produkcję o 1,3%, osiągając 4 Mt.

333 Ameryka Łacińska na podstawie danych USDA/Stany Zjednoczone.
https://apps.fas.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły