Pierwszy przypadek przenoszenia oporności na kolistynę (MCR-1) u bakterii od zwierząt i ludzi odnotowano w Chinach pod koniec ubiegłego roku. Kolistyna to antybiotyk stosowany w ostateczności dla pacjentów szpitalnych z zakażeniami spowodowanymi przez multi-odporne bakterie Klebsiella, które rzadko występują w Holandii. Istnienie bakterii odpornych na kolistynę stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia publicznego i dlatego jest niepożądane.
Ten rodzaj odporności kolistyny jest obecnie zgłaszany na całym świecie i występuje w Holandii u bakterii znajdujących się w jelitach kur, indyków i cieląt, i na różnego rodzaju mięsie (zwłaszcza mięsie z kurczaka i indyka).
Podczas wspólne przeprowadzonych badań Centralnego Instytutu Weterynaryjnego (CVI), Holenderskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności i Konsumentów (NVWA) i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM), wykryto pewną cechę genetyczną u mniej niż 1% bakterii Escherichia coli pozyskanych z wnętrzności zwierząt i 2% z E. coli z produktów mięsnych. Ten typ oporności wykryto także u 1% bakterii Salmonella u drobiu.
W celu lepszego zrozumienia sposobu, w jaki bakterie uodparniają się na kolistynę, bakterie zostały zbadane na poziomie molekularnym. Okazało się, że w rozprzestrzenianiu się między bakteriami oporności odgrywają rolę dwa typy segmentów przenoszonego DNA występujących w bakteriach (znanych jako plazmidy). Dodatkowo, badania wykazały, że ta cecha u bakterii może przemieszczać się z plazmidu do chromosomu. W celu monitorowania występowania i rozprzestrzeniania się tego typu oporności na kolistynę w roku 2016 rozpoczęto przesiewowe badania próbek kału od zwierząt. Jest to część trwającego programu monitorowania antybiotykooporności u zwierząt.
czwartek 9 lipca 2016/ Wageningen UR/ Holandia.
http://www.wageningenur.nl