X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Holandia: znacznie mniej wykastrowanych świń w ostatnich pięciu latach

Obecnie prawie 75% wszystkich knurów w Holandii nie jest kastrowanych.

27 marzec 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W wyniku tej wyjątkowej współpracy między całego sektora trzody i wieprzowiny, organów rządowych i środowiska naukowego w projekcie Boars2018, prawie 75% wszystkich knurów w Holandii nie jest kastrowanych. Gdy rozpoczęła projekt, tylko 5% knurów nie było wykastrowanych.

Przez lata obawiano się obecności specyficznego zapachu mięsa pochodzącego do knura i do uboju przyjmowano tylko zwierzęta kastrowane. Po ugotowaniu mięsa pochodzącego od knura da się zauważyć nieprzyjemną woń i posmak. LEI Wageningen UR wraz z Livestock Research zbadali proces "od prosięcia do kotleta" aby dowiedzieć się, jakie można podjąć kroki, aby przekonać rynek do przyjęcia mięsa z knura. Skutkuje to poprawą dobrostanu zwierząt i korzyściami ekonomicznymi.

Do tej pory System Nos Ludzki (SNS; Human Nose System HNS) jest najbardziej niezawodnym sposobem na wykrywanie odoru knura w mięsie.Badania wykazały, że odpowiednio wyszkoleni testerzy pracują bardzo efektywnie. Przyczyna obecności woni są naturalne substancje skatol i androsteron, a testerzy mogą łatwo wykryć ich obecność.

Wtorek, 18 marca 2014/ LEI Wageningen UR/ Holandia
http://www.wageningenur.nl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji