W wyniku tej wyjątkowej współpracy między całego sektora trzody i wieprzowiny, organów rządowych i środowiska naukowego w projekcie Boars2018, prawie 75% wszystkich knurów w Holandii nie jest kastrowanych. Gdy rozpoczęła projekt, tylko 5% knurów nie było wykastrowanych.
Przez lata obawiano się obecności specyficznego zapachu mięsa pochodzącego do knura i do uboju przyjmowano tylko zwierzęta kastrowane. Po ugotowaniu mięsa pochodzącego od knura da się zauważyć nieprzyjemną woń i posmak. LEI Wageningen UR wraz z Livestock Research zbadali proces "od prosięcia do kotleta" aby dowiedzieć się, jakie można podjąć kroki, aby przekonać rynek do przyjęcia mięsa z knura. Skutkuje to poprawą dobrostanu zwierząt i korzyściami ekonomicznymi.
Do tej pory System Nos Ludzki (SNS; Human Nose System HNS) jest najbardziej niezawodnym sposobem na wykrywanie odoru knura w mięsie.Badania wykazały, że odpowiednio wyszkoleni testerzy pracują bardzo efektywnie. Przyczyna obecności woni są naturalne substancje skatol i androsteron, a testerzy mogą łatwo wykryć ich obecność.
Wtorek, 18 marca 2014/ LEI Wageningen UR/ Holandia
http://www.wageningenur.nl