W 2023 r. Chiny zaimportowały łącznie 1 550 000 ton wieprzowiny i 1 170 000 ton podrobów, o 12% mniej wieprzowiny niż w roku poprzednim, ale o 5% więcej podrobów.
Wartości te są dalekie od rekordowego importu odnotowanego w latach 2020 i 2021, który wyniósł odpowiednio 4 380 000 t i 3 710 000 t wieprzowiny.
Dane te zbiegają się w czasie z pierwszym zgłoszonym przypadkiem afrykańskiego pomoru świń w Chinach w sierpniu 2018 r., co spowodowało znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej z ponad 428 mln sztuk w 2018 r. do 310 mln sztuk w 2019 r., co stanowi spadek o około 40%. W konsekwencji produkcja wieprzowiny gwałtownie spadła z 54 mln ton w 2018 r. do 44,55 mln ton w 2019 r. i 41,13 mln ton w 2020 r., co doprowadziło do rekordowego wzrostu importu wieprzowiny i podrobów. Począwszy od 2020 r., wraz z odbudową pogłowia trzody chlewnej i produkcji wieprzowiny, zapotrzebowanie na import zmniejszyło się, co widać na poniższym wykresie.
Aby uzyskać więcej informacji na temat pogłowia trzody chlewnej, handlu wieprzowiną i danych produkcyjnych, odwiedź naszą sekcję poświęconą danym dotyczącym produkcji trzody chlewnej.
23 stycznia 2024 r. / Redakcja 333 na podstawie danych Chińskiego Narodowego Biura Statystycznego i Ministerstwa Rolnictwa.