Eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych we wrześniu wyniósł 219.687 mln ton, o 1% mniej niż rok temu, ale wartość była o 8% wyższa i wyniosła 608,3 mln USD. W okresie od stycznia do września eksport był o 1% wyższy od rekordowego tempa zeszłorocznego 2,24 mln ton, podczas gdy wartość wzrosła o 9% do 6,23 mld USD.
Popyt Chin na mięso wieprzowe z USA pozostał silny, mimo że eksport mięsa wieprzowego do Chin zmniejszył się, co przyczyniło się do zwiększenia całkowitego eksportu wieprzowiny w okresie styczeń-wrzesień o 17% w stosunku do ubiegłego roku do 405 744 mln ton, o wartości 949,1 mln USD (wzrost o 26%).
Silny popyt ze strony Meksyku zapewnił we wrześniu kolejny potężny impuls dla eksportu wieprzowiny z USA, ponieważ dostawy wzrosły o 45% w porównaniu do poprzedniego roku do 79 678 mln ton, trzeciego najwyższego wolumenu w historii, o wartości 141,6 mln USD (wzrost o 59%). Do września eksport do Meksyku wzrósł o 27% do 623 228 mln ton, podczas gdy wartość wzrosła o imponujące 57% do 1,24 miliarda dolarów.
Eksport wieprzowiny do Ameryki Środkowej wzrósł o 63% w stosunku do poprzedniego roku do 11 110 mln ton we wrześniu, podczas gdy wartość prawie podwoiła się do 30,9 mln USD (wzrost o 93%). Od stycznia do września eksport do regionu wzrósł o 48% pod względem wolumenu (98 547 mln ton) i 63% pod względem wartości (263,1 mln USD).
Wrześniowy eksport do Kolumbii wyniósł 7 934 mln ton, o 68% więcej niż rok temu, a wartość wzrosła ponad dwukrotnie do 20,5 mln USD (wzrost o 103%). W ciągu pierwszych trzech kwartałów tego roku wielkość dostaw do Kolumbii prawie dorównała poziomom sprzed COVID z 2019 r. (70 905 mln ton, o 55% więcej niż rok temu) i faktycznie wzrosła o 169,5 mln USD (wzrost o 70% w porównaniu z poprzednim rokiem). rok temu i 7% powyżej 2019 r.).
5 listopada, 2021/ USMEF/ USA.
https://www.usmef.org