W 2022 r. wieprzowina pozostała wiodącym produktem mięsnym eksportowym Unii Europejskiej pomimo spadku w ujęciu rok do roku. W ubiegłym roku UE wyeksportowała 13,8 mld EUR mięsa wieprzowego, co oznacza spadek o 5% w porównaniu z 2021 r. i spadek o 9% w porównaniu z 2020 r.
Nastąpił ogromny 40% spadek ilości wieprzowiny eksportowanej do Chin (-982 tys. t), co doprowadziło do spadku wartości o 1,9 mld EUR. Mimo to unijna wieprzowina jest największym wartościowo towarem eksportowanym do Chin, obecnie zbliżonym do przetworów zbożowych i produktów przemiału (na poziomie 3,3 mld EUR).
Unijny przywóz wieprzowiny nieznacznie wzrósł i osiągnął 373 mln EUR, co oznacza wzrost wartości o 80 mln EUR w porównaniu z 2021 r. i wzrost ilości o 28 tys. t.
13 kwietnia, 2023/ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu