X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Import wieprzowiny do Azji wzrósł w 2016r.

Według AHDB PORK, chiński import wieprzowiny wzrósł ponad dwukrotnie w stosunku do roku 2016, osiągając 1,6 mln ton. Czyni je to największym importerem wieprzowiny na świecie.

17 luty 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

 

UE była głównym zwycięzcą w kapitalizacji tego rynku, dostarczając dwie trzecie wwożonych produktów. Było to szczególnie ważne na początku 2016 roku, napędzane przez znaczną podaż, konkurencyjne ceny i systemy produkcji bez hormonów. Jednakże, w miarę upływu czasu, UE straciła udziały w rynku przez wzrost importu konkurencyjnej cenowo amerykańskiej wieprzowiny. Brazylia również okazała się być zagrożeniem,ponieważ zyskuje coraz większy dostęp do Chin, stając się jej ósmym największym dostawcą wieprzowiny w ubiegłym roku.

Rocznegy import podrobów był o 72% wyższy niż rok wcześniej, osiągając 1,3 mln ton. W przeciwieństwie do rynku wieprzowiny, wzrost ten był stosunkowo spójny przez cały rok. Podczas gdy Unia Europejska pozostaje dominującym dostawcą, mając ponad 50% udziału w rynku, wzrost importu z USA był znaczący. Z ponad 424 tys. ton, przewyższył trzykrotnie wynik z 2015 r.

Z wyjątkiem Chin, inni kluczowi azjatyccy importerzy wieprzowiny doświadczyli stosunkowo umiarkowany wzrost w 2016 roku. Import do Hongkongu wzrósł o 35% w 2016 roku w porównaniu do roku wcześniejszego, osiągając prawie 343,000 ton, Korea Południowa odnotowała skromny 3% wzrost rok do roku importu wieprzowiny w 2016 roku, osiągając niemal 465.000 ton. Japoński import wieprzowiny odnotował umiarkowany wzrost o 9% w stosunku do roku wcześniejszego, osiągając 861.000 ton

piątek 3 lutego 2017/ AHDB Pork/ UK.
http://pork.ahdb.org.uk

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji