Skorygowana prognoza USDA na 2024 r. dla importu wieprzowiny do Chin przewiduje spadek o 21% rok do roku do 1.5 mln ton, najniższego poziomu od 2019 roku. Jeśli zostanie zrealizowana, import w 2024 r. powróci do podobnego poziomu jak przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach, który zaczął wpływać na chińską produkcję pod koniec 2018 r. Pomimo prognozowanego niższego importu oczekuje się, że Chiny pozostaną największym światowym importerem wieprzowiny.
W szczytowym okresie epidemii ASF w 2020 r. import stanowił 13% konsumpcji wieprzowiny w Chinach. Od tego czasu udział importu w konsumpcji stale spadał, ponieważ produkcja krajowa ożywiła się po ASF i powróciła do poziomów sprzed ASF w 2022 roku.
Prognozuje się, że w 2024 r. produkcja wieprzowiny w Chinach będzie o 56% wyższa niż w 2020 r., a import w 2024 r. będzie stanowił tylko 3% konsumpcji. Częściowo ze względu na obfite dostawy krajowe, utrzymujące się niskie ceny wieprzowiny w Chinach od początku 2023 r. osłabiły popyt na import.
Średnie zgłoszone ceny wieprzowiny były o 10% niższe w pierwszym kwartale 2024 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2023 r. i o 56% niższe niż w pierwszym kwartale 2020 r. W przypadku wielu głównych dostawców zagranicznych trudno jest utrzymać konkurencyjność ich eksportu na rynku chińskim, biorąc pod uwagę niskie ceny krajowe. Oczekuje się, że główni światowi dostawcy wieprzowiny do Chin - w tym Unia Europejska, Brazylia i Stany Zjednoczone - będą szukać alternatywnych rynków. Rynki te jednak tylko częściowo zrekompensują niższy popyt w Chinach. W rezultacie oczekuje się wzrostu konkurencji na innych dużych rynkach importowych, w tym w Japonii, Korei Południowej i na Filipinach.
12 lipca 2024 r./ USDA/ Stany Zjednoczone.
https://apps.fas.usda.gov/