Indeks cen żywności FAO spadł w styczniu o 1,9 proc poniżej poziomu w ostatnim miesiącu 2015 roku. Spadły ceny wszystkich towarów, w szczególności cukier.
Uśredniony indeks cen żywności wyniósł 150,4 punktów w styczniu, co oznacza spadek o 16 procent w porównaniu do roku wcześniej i jest to najniższy poziom od kwietnia 2009 r.
W tym miesiącu, FAO podniosła również swoją prognozę zapasów zbóż na świecie w 2016 roku, w wyniku obniżenia przewidywanej konsumpcji i podniesiania perspektyw produkcji.
Indeks FAO dla zbóż spadł o 1,7 procent (do 149,1 pkt) dzięki obfitym globalnym dostawom i zwiększonej konkurencji na rynkach eksportowych, szczególnie w przypadku pszenicy i kukurydzy, a także silnego dolara.
Indeks dla olejów roślinnych spadł o 1,7 procent, głównie z powodu spadku cen soi odzwierciedlających oczekiwania obfitych globalnych dostaw soi.
Indeks Mięso jest o 1,1 procent niższy niż jego wartość grudniowa, i dotyczy cen wszystkich kategorii mięsnych objętych wyjątkiem wieprzowiny, dzięki dopłatom do prywatnego przechowywania w UE.
czwartek 4 luty, 2016/ FAO.
http://www.fao.org