X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Indeks cen FAO w 2016r zaczyna spadać do poziomu sprzed 7 lat

Indeks Mięso jest o 1,1 procent niższy niż jego wartość grudniowa, i dotyczy cen wszystkich kategorii mięsnych objętych wyjątkiem wieprzowiny, dzięki dopłatom do prywatnego przechowywania w UE.

12 luty 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Indeks cen żywności FAO spadł w styczniu o 1,9 proc poniżej poziomu w ostatnim miesiącu 2015 roku. Spadły ceny wszystkich towarów, w szczególności cukier.

Uśredniony indeks cen żywności wyniósł 150,4 punktów w styczniu, co oznacza spadek o 16 procent w porównaniu do roku wcześniej i jest to najniższy poziom od kwietnia 2009 r.

W tym miesiącu, FAO podniosła również swoją prognozę zapasów zbóż na świecie w 2016 roku, w wyniku obniżenia przewidywanej konsumpcji i podniesiania perspektyw produkcji.

Indeks FAO dla zbóż spadł o 1,7 procent (do 149,1 pkt) dzięki obfitym globalnym dostawom i zwiększonej konkurencji na rynkach eksportowych, szczególnie w przypadku pszenicy i kukurydzy, a także silnego dolara.

Indeks dla olejów roślinnych spadł o 1,7 procent, głównie z powodu spadku cen soi odzwierciedlających oczekiwania obfitych globalnych dostaw soi.

Indeks Mięso jest o 1,1 procent niższy niż jego wartość grudniowa, i dotyczy cen wszystkich kategorii mięsnych objętych wyjątkiem wieprzowiny, dzięki dopłatom do prywatnego przechowywania w UE.

czwartek 4 luty, 2016/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji