Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,9 punktów w maju, co oznacza wzrost o 1,1 punktu (1,0%) w porównaniu z kwietniem, co oznacza czwarty z rzędu miesięczny wzrost, ale nadal 5,0 punktów (4,1%) poniżej jego wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.
Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego dalej rosły w maju, napędzane utrzymującym się wysokim popytem importowym, zwłaszcza z Azji, oraz pewnymi obawami o potencjalne krótkoterminowe wyzwania związane z podażą z powodu powszechnych ognisk ptasiej grypy. Światowe ceny wołowiny nieznacznie wzrosły, wspierane przez wyższy globalny popyt na brazylijskie dostawy i utrzymujące się ograniczenia podaży w Stanach Zjednoczonych Ameryki, pomimo utrzymującego się wysokiego uboju bydła w Australii. Ceny wieprzowiny wzrosły czwarty miesiąc z rzędu, choć tylko nieznacznie, ponieważ ograniczenia podaży wynikające z wysokich kosztów produkcji i chorób zwierząt w innych krajach zwiększyły popyt na brazylijskie dostawy. W międzyczasie światowe ceny mięsa owczego spadły z powodu wysokiej dostępności eksportowej z Oceanii.
2 czerwca, 2023/ FAO.
https://www.fao.org