Indeks cen mięsa FAO wyniósł w lutym średnio 118,0 punktów, spadając nieznacznie o 0,1 punktu (0,1%) w porównaniu ze styczniem, ale pozostając o 5,4 punktu (4,8%) powyżej poziomu sprzed roku.

Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego spadły, napędzane przez obfite globalne dostawy, głównie ze względu na wysoką dostępność eksportową z Brazylii, pomimo utrzymujących się ognisk ptasiej grypy w innych głównych krajach produkujących.

Podobnie, ceny wieprzowiny spadły, pod presją niższych notowań w Unii Europejskiej. Podczas gdy ceny wykazywały oznaki stabilizacji, pozostały one poniżej poziomów z początku stycznia (przed wybuchem pryszczycy) ze względu na nadwyżkę spowodowaną ograniczeniami w handlu niemiecką wieprzowiną).

Z kolei ceny mięsa owczego wzrosły, wspierane przez silny globalny popyt. Wolumen eksportu Nowej Zelandii spadł z powodu niższej produkcji, ale wyższe wskaźniki uboju w Australii zwiększyły podaż, ograniczając wzrost cen.
W międzyczasie notowania wołowiny umocniły się, napędzane rosnącymi cenami australijskimi przy silnym globalnym popycie, zwłaszcza ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. Wzrost ten został jednak częściowo zniwelowany przez niższe ceny bydła w Brazylii ze względu na duże dostawy bydła.
7 marca, 2025/ FAO.
https://www.fao.org/