Indeks cen mięsa FAO wyniósł we wrześniu średnio 119,6 punktu, co oznacza wzrost o 0,4 punktu (0,4%) w porównaniu z sierpniem i o 5,5 punktu (4,8%) więcej niż rok temu.

Wzrost indeksu był spowodowany wyższymi cenami mięsa drobiowego, głównie odzwierciedlającymi silny popyt importowy na brazylijskie mięso drobiowe w następstwie złagodzenia ograniczeń handlowych związanych z rzekomym pomorem drobiu. Tymczasem międzynarodowe ceny mięsa wołowego pozostały stabilne, ponieważ ograniczone dostawy z wiodących krajów producenckich były wystarczające, aby zaspokoić globalny popyt na import. Podobnie, światowe ceny wieprzowiny pozostały niezmienione, a globalne dostawy odpowiednio pokryły zwiększony popyt, w tym wyższą sprzedaż wewnętrzną w Unii Europejskiej. Natomiast międzynarodowe ceny mięsa owiec nieznacznie spadły, głównie z powodu utrzymującego się słabego popytu importowego z Chin.


4 października, 2024/ FAO.
https://www.fao.org