Indeks cen żywności FAO, który śledzi miesięczne zmiany w międzynarodowych cenach powszechnie sprzedawanych towarów spożywczych, wynosił średnio 172,4 punktu w maju, co oznacza wzrost o 1,2 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem, a wciąż o 1,9 procent poniżej poziomu z maja 2018 r. Indeks cen mięsa FAO wynosił nieznacznie więcej w maju, a ceny mięsa wieprzowego nadal rosły.
Indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 170,2 punktów w maju, nieznacznie więcej niż w kwietniu i kontynuując umiarkowane miesięczne wzrosty cen odnotowane od początku roku. W maju notowania mięsa wieprzowego nadal rosły ze względu na silny popyt importowy, zwłaszcza z Azji Wschodniej, spowodowany głównie spadkami produkcji związanymi z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w regionie. Ceny mięsa wołowego również zyskały na popycie ze względu na silny popyt importowy, pomimo rekordowych wielkości eksportu z Oceanii, podczas gdy ceny mięsa drobiowego pozostały stabilne, odzwierciedlając dobrze zrównoważone warunki rynkowe.
czwartek 6 czerwca, 2019/ FAO.
http://www.fao.org