Indeks cen mięsa FAO wyniósł w czerwcu średnio 124,7 punktów, co oznacza wzrost o 2,1 punktów (1,7%) w stosunku do maja, ustanawiając nowy rekordowy poziom i przekraczając o 14,0 punktów (12,7%) jego wartość z czerwca 2021 roku. Światowe ceny wszystkich rodzajów mięsa wzrosły, przy czym notowania drobiu gwałtownie, osiągając najwyższy poziom w historii, pod wpływem utrzymującej się napiętej sytuacji w zakresie globalnej podaży, na którą wpłynęła wojna na Ukrainie oraz ogniska ptasiej grypy na półkuli północnej. Ceny bydła wzrosły, ponieważ Chiny zniosły ograniczenia importowe na zakup mięsa z Brazylii. W międzyczasie ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły dzięki zwiększonemu importowi przez kilku wiodących importerów, przy utrzymujących się niskich zakupach ze strony Chin. Międzynarodowe ceny owiec również odbiły się od niższych ilości eksportu z Nowej Zelandii, niezależnie od stłumionego popytu z północnej Azji.
8 lipca, 2022/ FAO.
https://www.fao.org