Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 116,9 punktów w czerwcu, praktycznie bez zmian w porównaniu z majem, stojąc 2,1 punktu (1,8%) poniżej analogicznej wartości sprzed roku. Spadek międzynarodowych cen mięsa drobiowego został prawie zrównoważony przez umiarkowane lub nieznaczne wzrosty cen mięsa owczego, wieprzowego i wołowego.
Spadek cen mięsa drobiowego wynikał głównie z obfitych dostaw z niektórych wiodących krajów producenckich. Z kolei ceny mięsa owczego znacznie wzrosły ze względu na utrzymujący się wysoki popyt importowy i pomimo dużych dostaw eksportowych, ponieważ rolnicy zaczęli likwidować swoje stada w odpowiedzi na wyjątkowo suche warunki w niektórych częściach Australii. W międzyczasie międzynarodowe ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły ze względu na stałe tempo importu, dodatkowo wspierane przez sezonowo aktywną sprzedaż wewnętrzną, zwłaszcza w Ameryce Północnej. Światowe ceny bydła pozostały zasadniczo stabilne, odzwierciedlając ogólnie zrównoważone warunki globalnego popytu i podaży.
5 lipca, 2024/ FAO.
https://www.fao.org