Indeks cen mięsa FAO wyniósł w listopadzie średnio 117,1 punktów, co oznacza spadek o 1,1 punktów (0,9%) w porównaniu z październikiem, co również oznacza piąty z rzędu miesięczny spadek, ale pozostał 4,6 punktów (4,1%) powyżej wartości sprzed roku.
W listopadzie międzynarodowe ceny mięsa wołowego spadały piąty miesiąc z rzędu. Natomiast światowe ceny wszystkich pozostałych rodzajów mięsa odbiły się, przy czym najbardziej wzrosła cena mięsa owczego. Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego również wzrosły, odzwierciedlając mniejszą globalną podaż eksportową w związku ze spadkiem produkcji w wielu dużych krajach produkujących z powodu nasilenia się ognisk ptasiej grypy. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego wzrosły o 0,2% w ujęciu miesięcznym w związku z gwałtownym wzrostem popytu przed zbliżającym się okresem świątecznym oraz wpływem zmian kursów walut.
2 grudnia, 2022/ FAO.
https://www.fao.org