Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 90,7 punktu w październiku, nieznacznie niższy (0,5 punktu lub 0,5 procent) od września, co oznacza dziewiąty miesięczny spadek od stycznia; wyniósł 10,9 punktu (10,7 procent) mniej niż rok temu.
Ceny wieprzowiny spadły, ponieważ doszło do spadku notowań niemieckich produktów, odzwierciedlający dalszy wpływ ograniczeń importowych nałożonych przez Chiny na Niemcy, przeważył nad wzrostem cen z Brazylii ze względu na silny popyt importowy. W międzyczasie ceny mięsa wołowego spadły z powodu słabego popytu w Stanach Zjednoczonych w połączeniu z rosnącymi dostawami z Ameryki Południowej, chociaż dostawy z Australii spadły z powodu rosnącego zapotrzebowania na bydło do odbudowy stada. Ceny mięsa drobiowego również nieznacznie spadły z powodu zmniejszonych zamówień z Chin i Arabii Saudyjskiej. Natomiast ceny mięsa baraniego rosły w wyniku stałego popytu wewnętrznego i niskich dostaw eksportowych, zwłaszcza w Australii.
listopad 2020/ FAO.
http://www.fao.org