Indeks cen mięsa FAO wyniósł w maju średnio 116,6 punktów, co oznacza nieznaczny spadek (0,2%) w porównaniu z kwietniem i 1,3% poniżej analogicznej wartości sprzed roku. Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego i wołowego spadły, podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i owczego wzrosły. Spadek światowych cen mięsa drobiowego odzwierciedlał zwiększoną dostępność eksportową przy niższym popycie wewnętrznym w niektórych głównych krajach produkujących, podczas gdy niewielki spadek cen bydła był spowodowany powolnym popytem importowym w połączeniu z dużymi dostawami eksportowymi z Oceanii. Z kolei wzrost światowych cen wieprzowiny w ujęciu miesiąc do miesiąca był wspierany przez wzrost popytu i utrzymujące się ograniczenia podaży, głównie w Europie Zachodniej. Tymczasem ceny mięsa owiec wzrosły ze względu na wyższe globalne zakupy, pomimo obfitych dostaw eksportowych w Oceanii.


7 czerwca, 2024/ FAO.
https://www.fao.org