Indeks cen mięsa FAO wyniósł w maju średnio 122,0 punkty, czyli o 0,6 punktu (0,5%) więcej niż w kwietniu, ustanawiając nowy rekord wszech czasów, napędzany gwałtownym wzrostem światowych cen mięsa drobiowego, który z nawiązką zrównoważył spadki wartości wieprzowiny i baraniny.
W maju ceny mięsa drobiowego wzrosły, odzwierciedlając utrzymujące się zakłócenia w łańcuchu dostaw na Ukrainie oraz niedawne przypadki ptasiej grypy w warunkach zwiększonego popytu w Europie i na Bliskim Wschodzie. Tymczasem międzynarodowe ceny wołowiny pozostały stabilne, ponieważ zwiększone dostawy z Brazylii i Oceanii były wystarczające, aby zaspokoić utrzymujący się wysoki popyt globalny. Natomiast światowe ceny wieprzowiny spadły z powodu wysokich możliwości eksportowych, zwłaszcza w Europie Zachodniej, w obliczu słabego popytu wewnętrznego i oczekiwań dotyczących uwolnienia wieprzowiny z programu Komisji Europejskiej "Dopłaty do prywatnego przechowywania". Międzynarodowe ceny mięsa owiec również spadły, odzwierciedlając wpływ zmian kursów walut.

3 czerwca, 2022 - FAO.
https://www.fao.org