Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 91,6 punktu we wrześniu, nieznacznie spadając (0,9 procent) od sierpnia. Jest to kontynuacja ogólnego trendu spadkowego obserwowanego od stycznia tego roku. W ujęciu rok do roku indeks spadł o 9,5 punktu (9,4 procent) w stosunku do wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. We wrześniu notowania wieprzowiny spadły, częściowo pod wpływem decyzji Chin o nałożeniu zakazu importu z Niemiec po wykryciu afrykańskiego pomoru świń (ASF) wśród dzików, podczas gdy ceny mięsa owiec spadły z powodu wysokich sezonowych dostaw z Australii. Z kolei notowania na mięso drobiowe wzrosły, czemu sprzyjało szybkie tempo sprzedaży międzynarodowej i ograniczone dostawy eksportowe z Brazylii. Ceny mięsa wołowego pozostały stabilne, ponieważ wzrost notowań produktów brazylijskich został prawie zrównoważony spadkiem cen z Australii, co w dużej mierze odzwierciedlało podstawowe warunki popytu importowego, z którymi boryka się każdy rynek.
8 październik, 2020r. / FAO.
http://www.fao.org