Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 119,0 punktów w grudniu, co oznacza wzrost o 0,5 punktu (0,4%) w porównaniu z listopadem, co oznacza odbicie po trzech miesiącach kolejnych spadków. Na tym poziomie indeks wyniósł 7,9 punktu (7,1%) powyżej analogicznej wartości sprzed roku.
Wzrost ten był spowodowany przede wszystkim wyższymi cenami mięsa wołowego, wynikającymi z silnego globalnego popytu w połączeniu z ograniczeniami produkcyjnymi spowodowanymi rutynowymi przestojami konserwacyjnymi na koniec roku w zakładach przetwórczych w głównych krajach eksportujących.
Podobnie, międzynarodowe ceny mięsa owiec wzrosły, wspierane przez zmniejszoną dostępność uboju w Australii w następstwie poprawy warunków na pastwiskach w wyniku ostatnich opadów deszczu, co sprzyjało większej retencji zwierząt gospodarskich, w połączeniu z utrzymującym się globalnym popytem.
Z kolei ceny wieprzowiny spadły, do czego przyczynił się słabszy niż oczekiwano popyt konsumencki w Unii Europejskiej przed feriami zimowymi.
Tymczasem ceny mięsa drobiowego odnotowały niewielki spadek ze względu na duże dostawy eksportowe z Brazylii.
W całym 2024 r. indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,2 punktu, co oznacza wzrost o 3,1 punktu (2,7%) w porównaniu z 2023 r., napędzany silnym popytem importowym z kluczowych krajów importujących mięso, przy spowolnionym globalnym wzroście produkcji. Utrzymało to wyższe średnie ceny bydła, owiec i mięsa drobiowego, podczas gdy średnie ceny wieprzowiny spadły, co wynikało ze słabego popytu importowego, zwłaszcza z Chin.
3stycznia, 2025/ FAO.
https://www.fao.org/