Indeks cen mięsa FAO wyniósł w marcu średnio 120,0 punktów i wzrósł o 5,5 punktów (4,8%) w stosunku do lutego, osiągając również najwyższy poziom w historii. W marcu ceny wieprzowiny odnotowały największy miesięczny wzrost od 1995 r., do czego przyczyniły się niedobory w podaży świń przeznaczonych do uboju w Europie Zachodniej oraz gwałtowny wzrost popytu wewnętrznego w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi.
Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego umocniły się pod wpływem zmniejszonych dostaw z wiodących krajów eksportujących po wystąpieniu ognisk ptasiej grypy, na co dodatkowo wpłynęła niemożność eksportu mięsa drobiowego przez Ukrainę w związku z trwającym konfliktem. Ceny bydła również wzrosły, ponieważ w niektórych kluczowych regionach produkcyjnych utrzymywała się niska podaż bydła gotowego do uboju, podczas gdy światowy popyt pozostawał solidny.
8 kwietnia, 2022/ FAO.
https://www.fao.org