Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 98,9 punktu w marcu, co oznacza wzrost o 2,2 punktu (2,3 procent) od lutego, kontynuując trend wzrostowy szósty z rzędu miesiąc, ale nadal pozostawał nieco (0,5 procent) poniżej wartości sprzed roku.
Wzrosły notowania mięsa drobiowego i wieprzowego, czemu sprzyjało szybkie tempo importu z krajów azjatyckich, głównie z Chin. Wzrost sprzedaży wewnętrznej w Europie w ramach przygotowań do obchodów Wielkanocy również wpłynął na ceny wieprzowiny. Ceny mięsa wołowego pozostały na stabilnym poziomie zbliżonym do poziomów z lutego, ponieważ wzrost notowań dla Brazylii i Stanów Zjednoczonych Ameryki skompensował spadek cen eksportowych z Australii.
Z kolei ceny mięsa owczego spadły wraz ze wzrostem dostaw z Nowej Zelandii.
kwiecien 2021/ FAO.
http://www.fao.org