Indeks Cen Mięsa FAO wyniósł w sierpniu średnio 112,5 punktów, nieznacznie wzrastając w stosunku do lipca, co plasuje indeks 20,3 punktów (22,0 procent) powyżej jego wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W sierpniu międzynarodowe notowania dla baraniny i wołowiny wzrosły, głównie ze względu na znaczne zakupy, głównie przez Chiny, oraz ograniczone dostawy zwierząt rzeźnych w Oceanii. Ceny mięsa drobiowego również wzrosły, odzwierciedlając silny popyt importowy z Azji Wschodniej i Bliskiego Wschodu oraz ograniczony wzrost produkcji w niektórych głównych krajach eksportujących z powodu wysokich kosztów nakładów i niedoborów siły roboczej. Natomiast ceny wieprzowiny spadły z powodu ciągłego spadku zakupów w Chinach i słabego popytu wewnętrznego w Europie, przy jednoczesnym niewielkim wzroście podaży świń gotowych do uboju.
2 września, 2021/ FAO.
http://www.fao.org/