Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 101,8 punktu w kwietniu, co oznacza wzrost o 1,7 punktu (1,7 procent) w porównaniu z nieznacznie zrewidowaną wartością za marzec, co oznacza siódmy z rzędu miesięczny wzrost i podniesienie wskaźnika o 5,1 procent w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku.
W kwietniu notowania dla mięsa wieprzowego umocniły się po utrzymujących się wysokich zakupach Azji Wschodniej, pomimo wzrostu ogólnych dostaw z Unii Europejskiej, podczas gdy Niemcy nadal nie miały dostępu do chińskiego rynku z powodu obaw o afrykański pomór świń.
Notowania mięsa wołowego i owczego wzrosły, czemu sprzyjał silny popyt z Azji Wschodniej, przy ograniczonych dostawach z Oceanii z powodu trwającej odbudowy stad i niewielkiego pogłowia. Podwyższona sprzedaż wewnętrzna w niektórych regionach produkcyjnych również wpłynęła na ceny mięsa wołowego i owczego. W międzyczasie ceny mięsa drobiowego pozostały stabilne, odzwierciedlając ogólnie zrównoważone rynki światowe.
7 maj, 2021/ FAO.
http://www.fao.org