Indeks cen mięsa FAO wyniósł w marcu średnio 118,0 punktów, co oznacza wzrost o 1,0 punktu (0,9%) w porównaniu ze zrewidowaną wartością z lutego i o 3,1 punktu (2,7%) w porównaniu z poziomem sprzed roku.

Wzrost ten wynikał przede wszystkim z wyższych cen wieprzowiny, głównie ze względu na rosnące notowania w Unii Europejskiej po odzyskaniu przez Niemcy statusu kraju wolnego od pryszczycy, co skłoniło kluczowych partnerów handlowych, takich jak Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, do zniesienia zakazów importu. Rosnący popyt przyczynił się do stabilizacji rynku, podczas gdy umocnienie euro w stosunku do dolara amerykańskiego wsparło trend wzrostowy.


Ceny mięsa owczego również wzrosły, wspierane przez silny globalny popyt przed świętami wielkanocnymi.
Podobnie, światowe notowania wołowiny wzrosły, odzwierciedlając ograniczone globalne dostawy i silny międzynarodowy popyt.
Tymczasem ceny mięsa drobiowego pozostały w dużej mierze stabilne, ponieważ globalna podaż i popyt pozostały zrównoważone pomimo ciągłych wyzwań związanych z powszechnymi ogniskami ptasiej grypy w niektórych głównych krajach producenckich.
4 kwietnia, 2025/ FAO.
https://www.fao.org/