Indeks cen mięsa FAO wyniósł w kwietniu średnio 116,3 punktu, co oznacza wzrost o 1,9 punktu (1,6%) w porównaniu z marcem, co oznacza trzeci z rzędu miesięczny wzrost i sprawia, że indeks jest tylko nieznacznie (0,4%) poniżej analogicznej wartości sprzed roku.
W kwietniu międzynarodowe ceny mięsa drobiowego wzrosły, wspierane przez stabilne zakupy importowe przez kraje Bliskiego Wschodu w obliczu ciągłych wyzwań dla produkcji wynikających z ognisk ptasiej grypy.
Światowe ceny bydła również wzrosły, napędzane utrzymującym się wysokim popytem ze strony głównych importerów, pomimo zwiększonych dostaw ze źródeł krajowych w wiodących krajach importujących.
Ceny mięsa owczego odbiły się nieznacznie w związku z oczekiwaniami rynku dotyczącymi sezonowego zacieśnienia dostaw w Oceanii.
Z kolei światowe ceny wieprzowiny nieznacznie spadły, odzwierciedlając słaby popyt wewnętrzny w Europie Zachodniej i utrzymujący się słaby popyt ze strony wiodących importerów, zwłaszcza Chin.
3 maja, 2024/ FAO.
https://www.fao.org