Indeks cen zbóż FAO wynosił w kwietniu średnio 169,5 punktu, co oznacza spadek o 0,7 punktu (0,4%) w stosunku do rekordowego poziomu osiągniętego w marcu (od 1990 r.). Po osiągnięciu rekordowego poziomu w marcu, międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych spadły w kwietniu o 1,8%, głównie z powodu spadku cen kukurydzy o 3,0%, ponieważ sezonowe dostawy z trwających zbiorów w Argentynie i Brazylii pomogły złagodzić presję na rynkach. Światowe ceny sorgo również spadły w kwietniu o 0,4%, podczas gdy niewielkie dostawy spowodowały wzrost cen jęczmienia o 2,5%. Międzynarodowe ceny pszenicy w kwietniu wzrosły, aczkolwiek nieznacznie, o 0,2%. Utrzymująca się blokada portów na Ukrainie oraz obawy o stan upraw w Stanach Zjednoczonych utrzymywały ceny na wysokim poziomie, lecz wzrost cen został złagodzony przez większe dostawy z Indii, wyższy niż oczekiwano eksport z Federacji Rosyjskiej oraz nieco osłabiony światowy popyt w wyniku wysokich cen. Międzynarodowe ceny ryżu w kwietniu wzrosły o 2,3% w stosunku do poziomu z marca, na co wpłynął silny popyt lokalny ze strony różnych eksporterów azjatyckich, zakupy ze strony nabywców z Bliskiego Wschodu i Chin oraz niekorzystne warunki pogodowe w obu Amerykach.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił w kwietniu średnio 237,5 punktów, co oznacza spadek o 14,3 punktów (5,7%) w stosunku do rekordowego poziomu zarejestrowanego w marcu, ale nadal znacznie przewyższa poziom z poprzedniego roku. Spadek ten był spowodowany niższymi światowymi cenami oleju palmowego, słonecznikowego i sojowego, które z nawiązką zrównoważyły wyższe notowania oleju rzepakowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego w kwietniu umiarkowanie spadły, głównie z powodu ograniczonych zakupów importowych na świecie w związku z wysokimi kosztami, a także słabnącymi perspektywami popytu w Chinach. Niemniej jednak, niepewność co do możliwości eksportu z Indonezji, największego światowego eksportera oleju palmowego, powstrzymała dalsze spadki cen międzynarodowych. W międzyczasie światowe ceny oleju słonecznikowego i sojowego również spadły w ujęciu miesiąc do miesiąca, co było w dużej mierze związane z racjonalizacją popytu po rekordowo wysokich cenach obserwowanych w ostatnim czasie. Z kolei ceny oleju rzepakowego utrzymały się w kwietniu na stałym poziomie, co było spowodowane utrzymującą się na świecie niewielką podażą.
6 maja, 2022/ FAO.
https://www.fao.org