X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Indeks cen zbóż FAO wzrósł w październiku

Globalne ceny pszenicy, kukurydzy i jęczmienia wzrosły, podczas gdy ceny sorgo i ryżu spadły miesiąc do miesiąca.

13 listopad 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 114,4 punktu w październiku, co oznacza wzrost o 0,9 punktu (0,8%) w porównaniu z wrześniem, ale nadal 10,3 punktu (8,3%) poniżej wartości z października 2023 roku.

Indeks cen zbóż FAO. Źródło: FAO.
Indeks cen zbóż FAO. Źródło: FAO.

Światowe ceny pszenicy wzrosły drugi miesiąc z rzędu, głównie odzwierciedlając obawy o niekorzystne warunki pogodowe wpływające na zasiewy zbóż ozimych u kilku głównych eksporterów na półkuli północnej, w tym w Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Dodatkowo, ponowne wprowadzenie nieoficjalnego progu cenowego w Federacji Rosyjskiej i rosnące napięcia w regionie Morza Czarnego wywarły presję na wzrost cen.

Światowe ceny kukurydzy kontynuowały trend wzrostowy w październiku, częściowo napędzany silnym popytem krajowym w Brazylii i wyzwaniami transportowymi w niektórych częściach kraju z powodu niskiego poziomu rzek. Suche warunki utrudniające sadzenie w Argentynie i stały popyt na ukraińską kukurydzę również przyczyniły się do wzrostu cen.

Wśród innych zbóż gruboziarnistych, światowe ceny jęczmienia wzrosły, podczas gdy ceny sorgo spadły.

Indeks wszystkich cen ryżu FAO spadł w październiku o 5,6%, odzwierciedlając niższe notowania ryżu Indica spowodowane oczekiwaniami zwiększonej konkurencji wśród eksporterów po zniesieniu przez Indie ograniczeń eksportowych na ryż niełamany.

8 listopada 2024 r./ FAO.
https://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły