Indeks cen żywności FAO (FFPI) wyniósł średnio 134,4 punktu w listopadzie 2021 roku, wzrastając o 1,6 punktu (1,2 procent) w stosunku do października i o 28,8 punktu (27,3 procent) w stosunku do listopada 2020 roku. Ostatni wzrost oznaczał czwarty z rzędu miesięczny wzrost wartości FFPI i sprawił, że indeks znalazł się na najwyższym poziomie od czerwca 2011 roku. Wśród indeksów cząstkowych w listopadzie najbardziej wzrosły te dotyczące zbóż i produktów mlecznych, a następnie cukru, podczas gdy te dotyczące mięsa i olejów roślinnych spadły, choć nieznacznie, w stosunku do poprzedniego miesiąca.
Indeks cen mięsa FAO wyniósł w listopadzie średnio 109,8 punktów, o 1,0 punkt (0,9 proc.) mniej niż w październiku, spadając czwarty miesiąc z rzędu, choć nadal o 16,5 punktów (17,6 proc.) powyżej wartości z analogicznego miesiąca sprzed roku. W listopadzie międzynarodowe notowania wieprzowiny obniżyły się piąty miesiąc z rzędu, czemu sprzyjały zmniejszone zakupy przez Chiny, zwłaszcza z Unii Europejskiej.
Indeks cen zbóż FAO wynosił w listopadzie średnio 141,5 punktów, wzrastając o 4,3 punktów (3,1 procent) w stosunku do października i 26,6 punktów (23,2 procent) powyżej poziomu sprzed roku. Silny popyt przy ograniczonych dostawach, szczególnie pszenicy wyższej jakości wśród głównych eksporterów, nadal podnosił ceny pszenicy piąty miesiąc z rzędu, do najwyższego poziomu od maja 2011 roku. Wsparciem była również potencjalnie gorsza jakość zbiorów w Australii, wynikająca z przedwczesnych opadów deszczu, oraz niepewność co do potencjalnych zmian w środkach eksportowych w Federacji Rosyjskiej. Wśród zbóż gruboziarnistych, międzynarodowe ceny jęczmienia nadal rosły z powodu ograniczonej podaży i przesunięć z rynków pszenicy. Ceny eksportowe kukurydzy nieznacznie wzrosły w listopadzie, otrzymując wsparcie ze strony silnego tempa sprzedaży z Argentyny, Brazylii i Ukrainy, podczas gdy sezonowa presja podaży ograniczyła ceny eksportowe ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. Z kolei międzynarodowe ceny ryżu w listopadzie pozostały zasadniczo stabilne, ograniczone postępem zbiorów u różnych dostawców azjatyckich i rozproszonym popytem importowym.
Indeks Cen Olejów Roślinnych FAO wyniósł w listopadzie średnio 184,6 punktów i nieznacznie spadł (o 0,3 punktu lub 0,2 procent) w stosunku do rekordowego poziomu zarejestrowanego w poprzednim miesiącu. Niewielki spadek odzwierciedlał nieco niższe wartości dla olejów sojowego i rzepakowego, podczas gdy notowania oleju palmowego pozostały praktycznie bez zmian. W przypadku olejów sojowego i rzepakowego ceny światowe uległy umiarkowanemu spadkowi, co w dużej mierze było spowodowane ograniczeniem popytu.
3 grudnia, 2021/ FAO.
http://www.fao.org