Ceny głównych surowców żywnościowych w lipcu były na najniższym przeciętnym miesięcznym poziomie od września 2009 kiedy to doszło do ostrych spadków cen produktów mlecznych i olejów roślinnych.Ceny mięsa pozostały stabilne.
Indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 164,6 punktów w lipcu, w dół o 1,0 procent od czerwca i 19,4 procent mniej niż rok wcześniej.
Wzrósł wskaźnik cen zbóż o 2,0 procent w czerwcu, ale jest to wciąż o 10,1 procent mniej niż w lipcu ubiegłego roku. Już miesiąc z rzędu odnotowuje się wyższe ceny pszenicy i kukurydzy, po części z powodu niekorzystnej pogody w Ameryce Północnej i Europie, ale cena ryżu nadal spada.
W lipcu indeks cen mięsa pozostał prawie bez zmian w stosunku do poprzedniego miesiąca. Wzrost międzynarodowych cen mięsa wołowego zrównoważył spadek dla mięsa wieprzowego oraz mięsa owczego, a ceny drobiu pozostały stabilne.
czwartek 6 sierpnia 2015/ FAO.
http://www.fao.org