W maju spadły ceny żywności, niemal osiągając najniższe ceny od sześciu lat. Ceny zbóż także spadły znacząco. Prognozy na tegoroczne zbiory są bardzo korzystne.
Uśredniony indeks cen żywności FAO wyniósł w maju 166,8 pkt, o 1,4 procent mniej niż w kwietniu i aż o 20,7 procent mniej niż rok wcześniej.
FAO również zaktualizowało swoje prognozy światowej produkcji pszenicy, zbóż gruboziarnistych i ryżu, kukurydzy. Przewidywane są większe plony w Chinach i Meksyku, jak również bardziej obfite plony pszenicy w Afryce i Ameryce Północnej.
Organizacja przewiduje również, że globalna produkcja ryżu wzrośnie o 1,3 procent w stosunku do ubiegłego roku, głównie za sprawą wzrostu w Azji. Jednak nadal prognoza zawiera wiele niepewności, a wynik sezonu będzie zależnał od najbliższych kilku miesięcy.
Indeks cen żywności jest ważonym indeksem towarowym, który śledzi ceny na międzynarodowych rynkach pięciu głównych grup surowców rolnych: zbóż, mięsa, produktów mlecznych, olejów roślinnych i cukru. W maju Indeks osiągnął najniższy poziom od września 2009 roku.
Majowy spadek był spowodowany spadkiem o 3,8 procent miesięcznego wskaźnika cen zbóż, spadkiem o 2,9 proc wskaźnika cen produktów mlecznych i spadek o 1 procent wskaźnika cen mięsa.
Ostatnie, zmodernizowane prognozy, wskazują, że globalna produkcja zbóż w 2015 roku wyniesie 2524000000 ton, tylko jeden procent poniżej zeszłorocznego rekordu. Podczas gdy niektóre zapasy zostaną wykorzystane, stosunek zapasów-do- spożycia zmieni się nieznacznie, a FAO uważa, że nastąpi "wzmocnienie na ogólnie stabilnych rynkach zbożowych".
czwartek 4 czerwca 2015/ FAO.
http://www.fao.org