Miesięczny indeks cen żywności FAO zarejestrował kolejny spadek w sierpniu, kontynuując 5-miesięczny trend spadkowy, osiągając najniższy poziom od września 2010.
Indeks jest średnią z sierpnia 196,6 punktów oznacza spadek o 7,3 pkt (3,6 procent) od lipca. Z wyjątkiem mięsa, ceny wszystkich surowców wyraźnie spadły.
Średni indeks cen zbóż FAO wyniósł 182,5 punktów w sierpniu, co jest o 2,8 punktów (1,5 procent) mniej niż w ostatniem miesiącu i o 24,2 punktów (11,7 procent) w porównaniu do sierpnia 2013.
W 2014 roku również ceny pszenicy osiągnęły najniższą wartość od lipca 2010 roku. Podobnie, niemal idealne warunki do upraw w kluczowych obszarach produkcji, w połączeniu z bogactwem zasobów, spowodowały, że cey kukurydzy wróciły do poziomu sprzed 4 lat.
Jednakże ceny ryżu wzrosły w sierpniu, co odzwierciedla zwiększone zapotrzebowanie na import, niższe niż oczekiwano uwalnianie zmagazynowanych zapasów przez Tajlandię i niekorzystną pogodę wpływajacą na niektóre rejony upraw w Azji.
Ceny mięsa pozostają stabilne
Średni subindeks mięsa wyniósł 207,3 pkt w sierpniu, o 2,5 punkta (1,2 procent) więcej niż w lipcu, ale 25 punktów (14 procent) powyżej ostatniego roku.
czwartek 11 września 2014/ FAO.
http://www.fao.org