AHDB Pork opublikował raport InterPIG 2017 na swojej stronie internetowej. Raport ten, publikowany corocznie, analizuje koszty produkcji trzody chlewnej w wybranych krajach. Jest to wspólny projekt obejmujący organizacje w 17 krajach.
Zgodnie z najnowszymi danymi, w 2017 r. średni koszt produkcji trzody chlewnej w UE wynosił 1,55 EUR / kg, nieco poniżej kosztów w 2016 r. (1,56 EUR / kg) i znacznie poniżej 1,85 EUR / kg w 2013 r.
Najniższe koszty produkcji ma USA, które były poniżej 1,00 € (0,98 € / kg, 7% mniej niż w 2016 r.), a następnie brazylijski stan Mato Grosso, gdzie koszty wyniosły 1,05 € / kg.
W UE Dania i Hiszpania to kraje o najniższych kosztach produkcji (odpowiednio 1,35 EUR i 1,37 EUR / kg), podczas gdy Włochy miały najwyższe koszty: 1,88 EUR / kg.
Chociaż koszty produkcji spadły w większości krajów, we Włoszech, Irlandii, Niemczech i Zjednoczonym Królestwie wzrosły odpowiednio o 3%, 2%, 2% i 1% w odniesieniu do 2016 r.


Production costs. InterPIG report 2017.
Listopad 2018/ AHDB Pork/ UK.
https://pork.ahdb.org.uk