Szacuje się, że produkcja wieprzowiny w Irlandii wzrosła o 4% w 2024 r., do około 310 000 ton, ponieważ zarówno podaż świń, jak i średnia waga tusz nieznacznie wzrosły. Tempo ożywienia rosło w miarę upływu roku, po spadku o 10% w 2023 r. spowodowanym wyższymi kosztami paszy i obniżonymi cenami rynkowymi. Oczekuje się, że w 2025 r. irlandzka produkcja wieprzowiny ulegnie dalszemu ożywieniu, wspierana przez 4,9% wzrost liczby loch hodowlanych odnotowany w spisie pogłowia z czerwca 2024 roku.
Chociaż ceny tuczników na ubój nieco osłabły w ostatnim kwartale 2024 r., irlandzkie ceny trzody chlewnej klasy E wyniosły średnio 2,11 euro za kg wagi po uboju (bez VAT) w ciągu roku. Ceny trzody chlewnej zasadniczo dorównały poziomom z 2023 r. i pozostały o 18% powyżej niskich poziomów odnotowanych w 2022 r. Warto zauważyć, że irlandzkie ceny trzody chlewnej konsekwentnie przekraczały średnią cenę trzody chlewnej w UE w drugiej połowie 2024 roku. Można to częściowo przypisać stałemu popytowi na rynku krajowym i silnej konkurencji o dostawy irlandzkiej wieprzowiny.

Wartość eksportu pierwotnej wieprzowiny wzrosła szacunkowo o 7%, osiągając poziom 490 mln EUR. Wyniki te były napędzane przez 7% wzrost wolumenu eksportu do około 200 000 ton, w połączeniu z nieco wyższymi cenami jednostkowymi.
Eksport wieprzowiny do państw członkowskich UE wzrósł o 20%, osiągając wartość 110 mln euro. Eksport do Niemiec i Danii był stabilny na poziomie odpowiednio 25 mln euro i 20 mln euro, podczas gdy handel z Polską wzrósł ponad dwukrotnie do 30 mln euro. Eksport do Francji i Czech również osiągnął dobre wyniki.
Znaczenie rynków międzynarodowych spadło w 2024 roku. Irlandzki eksport pierwotnej wieprzowiny do Chin spadł o 14% w 2024 r. do 95 mln EUR, chociaż zostało to częściowo zrekompensowane 40% wzrostem handlu z Japonią, który osiągnął 35 mln EUR. Jednak niższy eksport odnotowano również na Filipiny i do Korei Południowej, które wyceniono odpowiednio na 15 mln euro i 5 mln euro. Wartość eksportu wieprzowiny do Australii była o 20% niższa i wyniosła 30 mln euro. Co ciekawe, handel z rynkiem amerykańskim wzrósł o 40% w 2024 r., osiągając 25 mln euro.
8 stycznia 2025 r./ Bord Bia Irish Food Board/ Irlandia.
https://www.bordbia.ie/