W 2020 i 2021 r. Bułgaria poczyniła znaczne postępy w odbudowie krajowego pogłowia trzody chlewnej po tym, jak w 2018 r. afrykański pomór świń (ASF) został zawleczony do kraju.
W 2020 r. z Holandii, Chorwacji, Danii i Słowacji 60 000 żywych świń zostało sprowadzonych, ponad dwukrotnie więcej w porównaniu z 2019 r. Importowane świnie służyły głównie jako stado hodowlane i sporadycznie jako świnie do tuczu. W 2021 r. (styczeń-maj) import spadł o 29% i przewiduje się, że w tym roku będzie niższy. Niższa rentowność przemysłu wieprzowego i ostatnia epidemia ASF w sierpniu, która wywołała niepewność inwestorów, ograniczyły import. Do tej pory eksport żywych świń w 2020 i 2021 r. był na poziomie zerowym ze względu na ograniczenia handlowe ASF.
Import wieprzowiny w 2020 r. wyniósł 157 944 CWE, co stanowi wzrost o 2,6% w porównaniu z 2019 r., aby zrekompensować niższą lokalną produkcję. Głównymi dostawcami wieprzowiny były Hiszpania, Niemcy, Belgia i Francja. Niższe lokalne zapasy i silny popyt konsumpcyjny napędzały import. W okresie styczeń-maj 2021 r. import wzrósł o 24,4% dzięki lepszemu popytowi konsumpcyjnemu, pochodzącemu głównie z Niemiec i Hiszpanii. Przewiduje się, że roczny import prawdopodobnie wzrośnie, co wraz z poprawą produkcji wieprzowiny może prowadzić do wzrostu konsumpcji krajowej.
Eksport wieprzowiny (głównie produktów przetworzonych) jest zwykle niewielki. Eksport w 2020 r. wyniósł 5800 CWE, o 26% mniej niż w 2019 r. Eksport jest ograniczony ze względu na konkurencyjne ceny i ograniczenia dotyczące zdrowia zwierząt na rynkach krajów trzecich. Grecja jest głównym rynkiem eksportowym Bułgarii, z niewielkimi ilościami również do Rumunii i Włoch. Na te rynki eksport w okresie styczeń-maj 2021 wzrósł o 24,54%.
27 września, 2021/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/