Straty w chińskim stadzie świń są bardzo trudne do oszacowania - szacowane straty wynoszą od 20% do 70%. Dane z chińskiego Ministerstwa Rolnictwa i Spraw Wsi (MARA) wskazują na to, że pogłowie loch zmniejszyło się o 22% w ciągu roku do kwietnia - jest to jeden z najbardziej optymistycznych szacunków, jakie widzieliśmy. Jednak ceny trzody chlewnej i wieprzowiny były niskie w kwietniu i maju, po krótkim wzroście w marcu, co wywołało poważne pytania dotyczące wielkości pogłowia. Dwa oczywiste wyjaśnienia stagnacji cen obejmują gwałtowne uwolnienie zamrożonej wieprzowiny z magazynów przed obowiązkowymi inspekcjami władz rozpoczynającymi się 1 lipca i paniczną likwidację stad świń w niektórych regionach dotkniętych chorobą na południu. Naszym zdaniem jednak bardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem, choć łatwo przeoczonym, jest spadek konsumpcji.
Uważamy, że spożycie wieprzowiny w Chinach jest słabe z powodu obaw konsumentów i przetwórców o bezpieczeństwo żywności. Według MARA ubój świń przez rzeźnie na dużą skalę w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. zmniejszył się o 8% r / r. Biorąc pod uwagę udział rzeźni wielkotowarowych w całkowitej produkcji (i zakładając pewien wzrost ich udziału w rynku, ponieważ małe ubojnie zostały zamknięte od czasu pierwszego zgłoszonego ogniska ASF), całkowita liczba ubojów w Chinach powinna spaść o około 10% do 15% w pierwszych czterech miesiącach roku. Ponieważ ceny wieprzowiny są stabilne, sugeruje to, że podaż i popyt są obecnie stosunkowo dobrze zrównoważone. Konsumpcja spada średnio o 10% do 15%.
czerwiec 2019/ Rabobank/ Holandia.
https://research.rabobank.com