X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak będą wyglądały światowe rynki nasion oleistych i zbóż w ciągu najbliższych 10 lat?

OECD-FAO Agricultural Outlook dostarcza prognozy dla światowych rynków nasion oleistych i zbóż na lata 2021-2030.

8 lipiec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Prognozy dla rynków nasion oleistych

Przewiduje się, że produkcja soi będzie rosła o 1,1% rocznie w okresie objętym prognozą. Zwiększenie powierzchni zbiorów, w tym zwiększone zbiory w Ameryce Łacińskiej, odpowiada za około jedną czwartą globalnego wzrostu produkcji. Oczekuje się, że produkcja soi osiągnie 411 mln ton do 2030 r. a także, że Brazylia będzie największym światowym producentem - krajowa produkcja ma osiągnąć 149 mln ton do 2030 r., w oparciu o lepsze plony i zwiększoną intensywność upraw dzięki podwójnemu zbiorowi soi z kukurydzą. Przewiduje się, że Stany Zjednoczone wyprodukują 123 mln ton. Oczekuje się, że te dwa kraje będą odpowiadać za około dwie trzecie światowej produkcji soi i ponad 80% światowego eksportu soi.

Przewiduje się, że produkcja pozostałych nasion oleistych będzie rosła o 1,3% rocznie w ciągu następnej dekady, co oznacza wolniejszy wzrost w stosunku do ostatnich dziesięciu lat. Zachęty do wzrostu produkcji będą ograniczane przez stagnację popytu na olej rzepakowy jako surowiec do europejskiej produkcji biodiesla oraz rosnącą konkurencję zbóż o ograniczone grunty orne w Chinach i Unii Europejskiej.

Oczekuje się, że w porównaniu z ostatnią dekadą wzrost wykorzystania śrut białkowych (1,2% rocznie vs 3,8% rocznie) będzie ograniczany przez wolniejszy wzrost światowej produkcji wieprzowiny i drobiu. Oczekuje się, że wzrost popytu w Chinach znacznie zwolni (1,2% rocznie vs. 5,7% rocznie), napędzany poprawą wydajności pasz i staraniami o zmniejszenie udziału śrut białkowych w racjach paszowych dla zwierząt gospodarskich. Mimo to przewiduje się, że Chiny odpowiadają za około jedną czwartą globalnego wzrostu popytu na pasze białkowe. Oczekuje się, że w Unii Europejskiej, która jest drugim co do wielkości użytkownikiem śruty białkowej, konsumpcja spadnie ze względu na spowolnienie wzrostu produkcji zwierzęcej i zwiększenie wykorzystania innych źródeł białka w mieszankach paszowych.

Oczekuje się, że wzrost światowego eksportu nasion soi, zdominowanego przez Amerykę, znacznie zwolni w ciągu następnej dekady z powodu przewidywanego wolniejszego wzrostu importu nasion soi przez Chiny.

Average annual growth in protein meal consumption and animal production (2021-30). Source: OECD/FAO (2021), ''OECD-FAO Agricultural Outlook OECD Agriculture statistics (database)'', http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en.
Average annual growth in protein meal consumption and animal production (2021-30). Source: OECD/FAO (2021), ''OECD-FAO Agricultural Outlook OECD Agriculture statistics (database)'', http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en.

Prognozy dla rynków zbóż

W ciągu najbliższych dziesięciu lat wyższy udział w światowej produkcji zbóż będzie wynikał ze wzrostu plonów, ponieważ oczekuje się, że ekspansja obszaru będzie bardziej ograniczona. Przewiduje się, że globalnie średni wzrost plonów zbóż wyniesie około 1% rocznie. Oczekuje się, że w ciągu następnej dekady produkcja zbóż wzrośnie o 336 mln ton, odzwierciedlając zyski osiągnięte głównie w głównych krajach produkujących zboża.

Ponad 50% światowego wzrostu produkcji pszenicy będzie pochodzić z Indii, Rosji i Ukrainy. W przypadku kukurydzy Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia będą odpowiadać za ponad połowę przewidywanego wzrostu produkcji. W przypadku innych zbóż (jęczmień, owies, żyto, sorgo, proso i inne zboża) głównymi producentami spodziewanymi do zwiększenia produkcji są Rosja, Ukraina, Etiopia i Indie.

W średnim okresie wzrost popytu na zboża powinien być umiarkowany w porównaniu z poprzednią dekadą z trzech powodów. Po pierwsze, przewiduje się spowolnienie wzrostu popytu na pasze; po drugie, przewiduje się, że wzrost popytu na zboża na biopaliwa i inne zastosowania przemysłowe ustabilizuje się w nadchodzącym dziesięcioleciu; i po trzecie, bezpośrednie spożycie większości zbóż przez ludzi na mieszkańca osiągnęło poziom nasycenia w wielu krajach.

Przewiduje się, że światowy handel zbożami wzrośnie o 21%, osiągając 542 mln ton do 2030 r. W 2016 r. Rosja wyprzedziła Unię Europejską, stając się największym eksporterem pszenicy i oczekuje się, że zwiększy swoją przewagę w okresie objętym prognozą, odpowiadając za 22% światowego eksportu 2030. W przypadku kukurydzy wiodącym eksporterem pozostaną Stany Zjednoczone, a następnie Brazylia, Ukraina, Argentyna i Rosja. Oczekuje się, że Unia Europejska, Australia i region Morza Czarnego pozostaną głównymi eksporterami innych zbóż gruboziarnistych.

5 lipca, 2021/ FAO.
http://www.fao.org/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły