Produkcja wieprzowiny
Sektor wieprzowiny w USA w okresie prognozy do 2031 roku charakteryzuje się stałym wzrostem produkcji, wynikającym w dużej mierze z przyjętych przez branżę innowacji w zakresie technologii produkcji i przetwarzania wieprzowiny.
Produkcja wieprzowiny wzrasta o 2,8% w pierwszym roku okresu prognozdo 28,4 mld funtów. Po pierwszym roku produkcja wieprzowiny wzrasta w tempie średnio około 1% rocznie do 2031 roku, kończąc się na 30,6 miliarda funtów.
Ceny świń
Pomimo pewnej zmienności na początku okresu, oczekuje się, że stopniowo rosnące dostawy wieprzowiny będą wywierać presję na ceny wieprzowiny, które będą niższe do 2029 roku, a następnie odwrócą się i będą wykazywać tendencję wzrostową do końca okresu prognoz.
Oczekuje się, że krajowe bazowe ceny chudego mięsa wieprzowego za ekwiwalent żywca wyniosą średnio nieco poniżej 50 dolarów za cetnar w okresie objętym prognozą. Oczekuje się, że stosunek cen paszy dla świń będzie stale spadał od 2023 do 2029 roku, ponieważ rosnąca produkcja będzie wywierać presję na niższe ceny świń, równoważąc początkowo niższe, a następnie stabilne ceny kukurydzy.
Export
Roczna zmiana procentowa w eksporcie amerykańskiej wieprzowiny wyniesie średnio mniej niż 1% w okresie objętym prognozą, czyli mniej niż tempo wzrostu dla wołowiny i drobiu. Oczekuje się, że występowanie afrykańskiego pomoru świń w Chinach i innych krajach nadal będzie potencjalnym źródłem niestabilności na międzynarodowych rynkach białka zwierzęcego. Oczekuje się, że Stany Zjednoczone utrzymają swoją pozycję drugiego największego eksportera wieprzowiny za Unią Europejską, ale nadal będą znacznie wyprzedzać innych głównych eksporterów wieprzowiny - Brazylię i Kanadę.
17 luty , 2022/ USDA/ USA.
https://www.ers.usda.gov