X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak radzi sobie przemysł rolno-spożywczy w Rosji po sześcioletnim embargu?

W ciągu ostatnich sześciu lat Rosja zmniejszyła import żywności o jedną trzecią - z 43,3 mld USD w 2013 r. do 30 mld USD w 2019 r. Import wieprzowiny skurczył się dziesięciokrotnie.

24 wrzesień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa podsumowało sześcioletnie wyniki embarga żywnościowego nałożonego dekretem prezydenckim nr 560 z 6 sierpnia 2014 r. W tym czasie rosyjski sektor agrobiznesu wykazał znaczący rozwój. Dziś Rosja jest w pełni samowystarczalna w zakresie podstawowych artykułów spożywczych i aktywnie rozwija potencjał eksportowy przemysłu.

W ciągu ostatnich sześciu lat Rosja zmniejszyła import żywności o jedną trzecią - z 43,3 mld USD w 2013 r. do 30 mld USD w 2019 r. Import wieprzowiny spadł dziesięciokrotnie; w 2013 roku kraj zaimportował wieprzowinę wartą 2,6 miliarda dolarów , a w 2019 roku tylko 270 milionów dolarów. Jeśli chodzi o wołowinę, wartość importu spadła z 3,2 miliarda do 1,3 miliarda dolarów. Import drobiu spadł o połowę - z 911 mln USD do 410 mln USD. Import warzyw i produktów mlecznych zmniejszył się o jedną trzecią.

Stały rozwój sektora rolno-przemysłowego i samowystarczalność pozwoliły na zmianę strategii rozwoju z modelu substytucji importu na model zorientowany na eksport. Rosyjski eksport produktów rolnych wzrósł o 150% i na koniec 2019 r. wyniósł 25,6 mld USD w porównaniu z 16,8 mld USD w 2013 r. Za granicę nastąpił znaczący wzrost dostaw mięsa, produktów tłuszczowych i olejowych oraz produktów przemysłu spożywczego i przetwórczego. Rosja należy do czołowych dostawców pszenicy, oleju roślinnego, ryb, cukru i wielu innych kategorii produktów.

W ciągu ostatnich sześciu lat nastąpił znaczny wzrost wsparcia rządowego dla sektora rolnego. W 2013 r. na Państwowy Program Rozwoju Rolnictwa przeznaczono 197,9 mld rubli - w 2019 r. dofinansowanie wyniosło 311,5 mld rubli.

Dzięki tym działaniom Rosja odnotowała znaczący wzrost produkcji głównych produktów roślinnych - zbóż (z 92,4 mln ton w 2013 roku do 121,2 mln ton w 2019), buraków cukrowych, soi (z 1,5 mln ton do 4,4 mln ton) , warzyw w zimowych szklarniach, owoców i jagód oraz innych upraw.

Znaczący postęp osiągnięto również w produkcji zwierzęcej. Na przykład produkcja trzody chlewnej we wszystkich kategoriach wzrosła z 3,6 mln ton (waga żywego uboju) w 2013 r. do 5,03 mln ton w 2019 r., podczas gdy produkcja drobiu wzrosła z 5,2 mln ton do 6,7 mln ton.

W latach 2014-2019 rzeczywisty wzrost produkcji w rolnictwie wyniósł 119%, żywności - 131%, napojów - 105%.

Ogólnie embargo pobudziło rozwój rosyjskiego sektora rolno-przemysłowego, przyczyniło się do napływu inwestycji i stworzenia dodatkowych miejsc pracy zarówno w rolnictwie, jak i w branżach pokrewnych.

6 sierpnia, 2020/ Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej / Rosja.
https://mcx.gov.ru

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji