Spadek produkcji wieprzowiny i odbudowa pogłowia trzody chlewnej
Całkowita produkcja wieprzowiny, wołowiny, baraniny i drobiu w 2020 r. wyniosła 76,39 mln ton, co oznacza 0,1 proc. mniej niż w roku ubiegłym. Z tej sumy produkcja wołowiny wyniosła 6,72 mln ton, co oznacza wzrost o 0,8%; baraniny - 4,92 mln ton, wzrost o 1,0 procent; drobiu, 23,61 mln ton, wzrost o 5,5 procent; jaj, 34,68 mln ton, wzrost o 4,8 procent; mleka 34,40 mln ton, wzrost o 7,5 proc., a wieprzowiny 41,13 mln ton, spadek o 3,3 proc.
Pod koniec 2020 r. pogłowie trzody chlewnej i loch hodowlanych była odpowiednio o 31,0% i 35,1% wyższa niż na koniec 2019 r.
Ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły o 49,7 proc.
Produkcja zbóż nieznacznie wzrosła wraz ze wzrostem liczby nasion soi
Całkowita produkcja zboża w 2020 roku wyniosła 669,49 mln ton, o 0,9 proc. więcej niż w roku ubiegłym, czyli o 5,65 mln ton. Z tej sumy produkcja zboża letniego wyniosła 142,86 mln ton, co oznacza wzrost o 0,9%, a produkcja wczesnego ryżu 27,29 mln ton, czyli o 3,9%. Produkcja zbóż jesiennych wyniosła 499,34 mln ton i wzrosła o 0,7 proc. W ujęciu towarowym produkcja ryżu wyniosła 211,86 mln ton, co oznacza wzrost o 1,1 procent; pszenicy, 134,25 mln ton, wzrost o 0,5 procent; kukurydzy 260,67 mln ton, prawie tyle samo, co w zeszłym roku, z niewielkim spadkiem; soi, 19,60 mln ton, wzrost o 8,3 proc.
18 stycznia , 2021/ National Bureau of Statistics of China / China.
http://www.stats.gov.cn/